Skip to content

Hasznos tippek bútor tervezéshez

    A bútorlapok szabási méretét szoktuk megadni, ezért ehhez a mérethez az élanyag vastagsága hozzáadódik. Ez a 2mm-es ABS esetén számít.

    Bútorajtók méretéből a hézagok miatt levonandó kb. 3mm/méret, tehát a hosszából is 3mm-t kell levonnod és a szélességéből is.

    Fiókcsúszó a fiók szélességéből 26mm-t vesz el, ennyivel kell kisebbre csinálnod a fiók dobozt. A fiók doboz mélységi mérete a szekrény belmérete minusz kb 10mm. Így biztosan nem ütődik neki a fiók a hátfalnak működés közben.

    Kivetőpánt furat helye ráütődően csukódó ajtóknál az ajtó szélétől (ált. alsó és felső) minimun 60mm-re kell legyen (furat középpontra vonatkozóan).

    A hátlap a bútor bruttó méreténél 5 mm-el legyen kisebb, kivétel a bemart, süllyesztett hátlap, ott -15mm.

    600mm-es munkalap alá nem célszerű 550mm-nél mélyebb szekrényt készíteni ráütődően csukódó ajtók esetében. Ez a munkalap alján található cseppentő él miatt fontos, melynek az ajtók síkján kívül kell esnie, hogy ne ázzon az ajtó és ne csepegjen víz a szekrénybe.

    A lábakat illetően a legegyszerűbb az állítható 100mm-es műanyag láb használata, a szélekhez úgy szerelve, hogy esetleg a korpusz oldalai alá is kinyúljon. Erre a célra (mármint az oldal függőleges tartása) külön fül is található a műanyag lábon. A bútor elejétől a lábat 2x18mm-re szokás szerelni, mivel ezek a lábak tartják hozzáadott bilincsekkel a lábazatot is, amely így bármikor szerelés nélkül eltávolítható.

    Mi a bútorok felépítésekor a függőleges lapok közé szerelt alj- és tető-megoldást használjuk, hogy az esetlegesen az oldalon lefolyó víz vagy egyéb folyadék ne találkozzon élzárással. Esetleges későbbi szereléskor így a csavarok hozzáférhetőbbek, mint alulról vagy felülről. A statikai hátrányt az alászerelt műanyag láb pótolja. Természetesen pl. egy 250cm magas könyvespolc esetén az alj és a tető közé kerül az oldal.

    Tűzhelyek beépítésekor nem szükséges a bútor külön hőszigetelése, azt a gyártó a készüléken belül megoldotta, de a sütő melletti ajtók felé, ha nincs, hővédő lemezekre szükség lehet. Különösen fóliás MDF mart ajtóknál fontos ez, mivel a hő hatására a fólia leválhat.

    Összeszereléshez legtöbb esetben a 4×60-as önmetsző forgácslap csavar elegendő, fatipli ill. lamelló ehhez szükségtelen. Sokan kedvelik a konfirmátor csavarok használatát, ám ez már előfúrást igényel. Ha a bútor nincs kitéve többszöri szét- és összeszerelésnek (ide excenteres összehúzót javaslunk), akkor a forgácslap csavar megfelelő. Pl. egy 55cm mély szekrénynél 3-4 csavar az 55cm-en.

    A lapraszerelt bútoroknál az excenteres összehúzót azért használják, mert minimális a szerszámigénye, ill. nem látszik a kötés módja, csak belül. Ha pedig nem látszódhatnak kötőelemek, akkor jöhet még a fentebb említett fatipli vagy lamelló ragasztva.